T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞIRNAK / BEYTÜŞŞEBAP - Mezra İmam Hatip Ortaokulu

Haberler

May

Anasınıfı öğrencilerimizin öğretmenleri rehberliğinde yapmış oldukları etkinliklerden örnekler. 

May

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ

1. Dünya savaşının en kanlı bölümlerinden birini oluşturan Çanakkale savaşı, Türk ordusunun kazandığı destansı zaferlerden sadece birini oluşturmaktadır.

İtilaf devletlerinin müttefiklere Rusya’ya yönelik yardımlarını götürebilmek adına ve Osmanlı devletini savaş dışı bırakabilmek adına başlattığı bu savaşta, Osmanlı Ordusu 18 Mart 1915 de şerefli bir galibiyet almıştır.

Deniz savaşında ağır kayıplar yaşayan itilaf devletler, çözümü Gelibolu yarımadasına asker çıkarıp savaşı karadan bitirmekte aradılar. 25 Nisan 1915 de Conkbayırı civarında düşman ilerleyişini M.Kemal ve askerleri durdurmayı başardı ve bu savaş sonucunda M.Kemal albaylık rütbesine terfi ettirildi.

General Harrington komutasındaki itilaf devletleri askerleri 6-7 ağustos tarihinde tekrar hücuma kalktı ancak Anafartalar Kumandanı M.Kemal bu savaştan da kesin bir zaferle ayrılarak 1. Anafartalar muharebesini kazanmış oldu. Bu zaferin peşinden Kireçtepe ve 2. Anafartalar zaferlerinin de kazanılmasıyla birlikte Türk ordusunun verdiği 253 bin kayba karşılık zafer kazanılmış oldu.

May

İlçenin düzenlemiş olduğu okullar arası ´´İstiklal Marşı´nı Güzel Okuma Yarışması´´ nda okulumuz 4-A sınıfı öğrencisi Tuba TİMUR 2. olmuştur, kendisini ve yarışmaya hazırlanmasına yardımcı olan öğretmeni Gülay GÜNBAY´ı tebrik ediyoruz.

May

Kurtuluş Savaşı’nın en zorlu safhalarında, bir millî marşa ihtiyacımızın olduğunu fark eden Milli Eğitim Bakanlığı, 1921 yılında bu hususta bir şiir yarışması düzenledi. 724 şiirin yarıştırıldığı bu yarışmaya bide para ödülü kondu. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif bu yarışmaya katılmadı. Akif’in kaleminin güçlü olduğu bilen o zamanın Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi’nin (TANRIÖVER) ısrarı üzerine, kazansa dahi ödülü kabul etmeyeceğini açıklayarak Mehmet Akif’te bu yarışmaya katıldı.

Mehmet Akif’in 20 Şubat 1921’de yazdığı “Kahraman Ordumuza” başlığını taşıyan şiiri  seçimler sonunda oy çoğunluğuyla 12 Mart 1921 günü TBMM’ce İstiklâl Marşı olarak kabul edildi. Millî Eğitim Bakanlığı’nın kararıyla Ali Rıfat ÇAĞATAY (1867–1935) marşı bestelemesiyle marş okullara duyuruldu. 1924’ten 1930’a kadar marş bu beste ile çalındı. Daha sonra bu bestenin yerini Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki ÜNGÖR’ün 1922’de hazırladığı beste aldı.Bugün halen o besteyi kullanıyoruz.

Mehmet Akif Ersoy,  Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dizelere dükmüştür. Şiirin bütünü, dörtlükler halinde yazılmış kırk bir dizedir.

May

2017-2018 Eğitim Öğretim yılının 1. döneminde ilkokullar ve ortaokullar arasında haftanın en temiz sınıflarını seçtik.

İlkokullarda 4-A sınıfı, ortaokullarda 7-A sınıfı en çok hafta birinciliğini alarak dönemin birincisi oldular. Öğrencilerimizi ve sınıf öğretmenlerini tebrik ediyoruz.

Ara

YERLİ MALI HAFTASININ TARİHİ: YERLİ MALI HAFTASI NEDEN KUTLANIYOR?

Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiştir. Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de u yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının alştını çizmiştir. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlamış, 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.